Rendement collecties en gebruik door leden

Formule VERSUS niet formule-bibliotheken

Met de komst van de Formulemonitor is het veel beter in kaart te brengen wat het rendement is van de collectie. Het Retailbureau heeft de uitleen en ledencijfers van formule bibliotheken en niet-formule bibliotheken naast elkaar neergelegd. En wat blijkt?

Gemiddeld aantal uitleningen per jaar is hoger bij een Bibliotheek met formule. Het rendement van de collectie uitgedrukt in het gemiddelde aantallen uitleningen per jaar ( uitleenfrequentie) bij alle werelden ligt hoger bij bibliotheken volgens de formule zijn ingericht dan bij bibliotheken met traditionele plaatsing of een doe het zelf variant.

Grafiek 1

Grafiek 1: het verschil in uitleenfrequenties per wereld voor de formule bibliotheken ( N=18) en traditionele bibliotheken (N=9) weer.

Uiteraard is niet alleen het rendement van de collectie interessant, maar ook het aantal uitleningen per lid. Dus hoe verhoudt de collectie zich ten opzichte van het Bibliotheeklid? Ook hier zien wij een verschil tussen bibliotheken die volgens de formule uitgangspunten ingericht zijn en bibliotheken die hun inrichting op de traditionele bibliotheken hebben vormgegeven.

grafiek 2
Grafiek 2: het gemiddelde aantal uitleningen per jaar ( bron uitleningen 2013) per lid

Opzet van onderzoek

De bibliotheken die hiervoor onderzocht zijn vallen allen onder het type dorpsformule en vinexformule. Het betreft hier bibliotheken die heringericht zijn volgens de formule uitgangspunten en waarvan de collectie ingedeeld is in werelden en bibliotheken welke de traditionele indeling hanteren of een eigen retail variant bedacht hebben. In totaal zijn van 27 vestigingen variƫrend in omvang werkgebied tussen 5.00- 30.000 inwoners de uitleencijfers en ledencijfers van 2013 geanalyseerd. Grafiek 1 geeft het verschil in uitleenfrequenties per wereld voor de formule bibliotheken ( N=18) en traditionele bibliotheken (N=9) weer.

Meer weten over dit onderzoek en deze cijfers?
Neem contact op met Rommie Eisma via M. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of T. 06 51 35 28 28.