‘KennisLab toevoeging aan Bibliotheek’

‘In een kenniscentrum als de Bibliotheek mag een KennisLab eigenlijk niet ontbreken’, vindt Hans Hilbers, directeur van Bibliotheek Kop van Overijssel. Volgens Hilbers komt de zogenaamde digitale werkplaats tegemoet aan de wensen van de bibliotheekbezoekers.

Van het printen van de Eiffeltoren tot het snijden van plexiglas in elke gewenste vorm: in het KennisLab zijn allerlei bijzondere apparaten te vinden zoals een 3D-printer of een lasercutter. “Apparaten die niet meer zijn weg te denken uit het huidige digitale netwerk”, aldus de directeur die tevens initiatiefnemer van het KennisLab is.

Het KennisLab in Bibliotheek Steenwijk, onderdeel van Bibliotheekstichting Kop van Overijssel, is sinds april dit jaar in gebruik. Steenwijk is de eerste Bibliotheek binnen de Formule met een KennisLab. Volgens Hilbers delen Bibliotheken en KennisLabs kernwaarden, zoals focus op de lokale gemeenschap, de ontwikkeling van het individu en het delen van kennis en informatie. “Een toevoeging dus voor de Bibliotheek en andersom.”4

Toegangspoort
Hilbers is van mening dat een KennisLab als ‘toegangspoort’ kan dienen bij een Bibliotheek, door het te verbinden aan de collectie: “Hoe leuk is het om te lezen over wat je net hebt geleerd of om er nóg meer over te leren!”

Het KennisLab is toegankelijk voor iedereen. “Zo ontvangen we regelmatig groepen leerlingen, maar ook kleine ondernemers uit de omgeving weten het lab te vinden voor bijvoorbeeld productontwikkeling”, aldus Hilbers.

Het KennisLab is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Steenwijkerland, Provincie Overijssel, Vredenburg Installatietechniek en Netwerk van Overijsselse Bibliotheken.

Weten wat een KennisLab of Medialab betekent voor de inrichting in jouw Bibliotheek? Klik hier voor het Kennisdossier Medialab en ga als lid van de Formule aan de slag met de Bouwsteen Mediawijs.