Themadag 2016: Omdenken it is!

Rondleiding RozetDe eerste themadag is alweer voorbij (gevlogen). Operationeel en front office managers van bibliotheken togen op 6 oktober naar Rozet in Arnhem voor inspiratie en nieuwe inzichten. Want een dag met het thema “Omdenken it is” kon, naar onze mening, alleen maar voor verrassende invalshoeken zorgen.

We startten met een rondleiding door het prachtige pand. Vol enthousiasme vertelden de medewerkers van Rozet over de opzet van het pand, toonden zij ons de brede (historische) collectie en gaven zij aan wat Rozet nu zo uniek maakt. Want Rozet biedt niet alleen een podium voor stedelijke activiteiten gericht op maatschappelijke en duurzame ontwikkeling en de creatieve industrie van Arnhem. Zij vervult ook een sociale functie. Een plek waar je jezelf kunt zijn en op een open, informele manier andere mensen kunt ontmoeten.

De rondleiding bood genoeg indrukken om tijdens een heerlijke lunch even bij te praten. En natuurlijk waren we ook nieuwsgierig naar het volgende onderdeel van de dag: de workshop van het team Omdenken. Hoe maak je van een probleem een mogelijkheid en hoe kun je van ‘vast denken’ ‘omdenken’ maken? Dat hebben we geweten... Het team van Omdenken gaf op een ludieke manier aan hoe je een vast denkpatroon los kunt laten en kunt denken in: "ja, en…” in plaats van “ja, maar..”, zowel privé als zakelijk. Gemakkelijker gezegd dan gedaan als je al jaren een bepaald denkpatroon hebt, maar de 1e steen is gelegd: voortaan zien we in ieder ‘probleem’ een uitdaging.

Team omdenkenVoldaan en vol energie namen we, onder het genot van een drankje en bitterballen, de dag nog eens door. Enkele nieuwe inzichten die we de revue lieten passeren waren: “samenwerken en samen in balans, beperking van regels, leren omdenken, het oude denkpatroon loslaten, het verjongen van ideeën, flexwerkers beter inzetten en vooral: denken in ja, en … in plaats van ja, maar...”Jolande Biljardt, Bibliotheek Salland, omschreef de dag als volgt: "Ik ga het woord inspirerend in ieder geval niet gebruiken om de themadag te omschrijven. Eyeopener voor mij was het voorbeeld van de niet-gevangen pen. Ik kon mijn ogen daar niet vanaf houden. Maar waarschijnlijk snap je dat alleen als je bij de themadag was”.

Op woensdag 9 november organiseren we in de Kennismakerij in Spoorzone te Tilburg, van 11.00 – 16.30 uur, de 2e themadag van 2016. We nodigen je hier graag voor uit. De dag staat in het teken van de nieuwe functies van de Bibliotheek. Het is een eindje rijden voor een deel van de formule-bibliotheken, maar de locatie maakt dat helemaal goed!
De Kennismakerij is namelijk opnieuw een prachtige locatie. Het is een creatieve ontmoetingsplek waar kennismaken centraal staat en waar je even out-of-the (formule)box kunt denken. Daarnaast biedt de Kennismakerij volop gelegenheid voor ontdekken, ontwikkelen en ontspannen en brengt zij mensen, organisaties en informatiebronnen samen. Een mooi voorbeeld van de Bibliotheek Nieuwe Stijl.

OmdenkenVoor deelname aan de 2e themadag is het niet per se nodig om ook bij de 1e themadag aanwezig te zijn (geweest). Je kunt de themadagen ook afzonderlijk van elkaar bezoeken. Wel is het zo dat de inzichten die tijdens de 1e themadag zijn opgedaan, op de 2e dag voor verdieping kunnen zorgen. Aanmelden kan nog tot 4 november.

Kijk hier voor meer informatie en meld je aan!