Themadag 2016: Out of the box!

20161109 114749Wat was het weer een leuke dag! Na een succesvolle eerste themadag “Omdenken” keken we vol enthousiasme uit naar de tweede themadag van 9 november. Dit keer even out of the box denken en zelf aan de slag met de vernieuwde Bibliotheek.

Gastlocatie deze keer was de Kennismakerij van Bibliotheek Midden-Brabant. Een prachtige locatie in hartje Tilburg, waar je direct gaat borrelen van de creativiteit. De Kennismakerij is een prachtig voorbeeld van een Bibliotheek Nieuwe stijl, een ontmoetingsplek waar kennis maken en delen centraal staat. Pieternel Thijssen, hoofd innovatie van de Bibliotheek Midden Brabant, vertelde vol passie over de totstandkoming van de Kennismakerij en de verschillende projecten die daar georganiseerd zijn in samenwerking met andere Tilburgse partners.

Na de presentatie over de Kennismakerij en een update van Marjolein Pruim over de Bibliotheekformule, genoten we van een heerlijke gezonde lunch. We moesten veel energie opdoen, want die hadden we zeker nodig om daarna fris aan de slag te kunnen gaan met het invullen van de nieuwe functies van de Bibliotheek.

Out of the box

20161109 133657Samen hebben we gewerkt aan nieuwe innovatieve ideeën en functies om bepaalde doelgroepen te bereiken en te behouden! Het leverde een stroom van creatieve en soms ook wel hilarische ideeën op en zorgde voor een ongelooflijke teamspirit. De groepjes moesten rouleren zodat zij steeds voort konden borduren op de ideeën van de vorige groep. Dit roulatiesysteem zorgde ervoor dat we de diepte in konden en dat we uiteindelijk één goed idee per groep konden uitwerken. Met drie pitches werd de strijd aangegaan om de jury ervan te overtuigen dat dit idee echt het beste was om te gebruiken in de vernieuwde Bibliotheek. Uiteindelijke winnaar:

Het digi-spel waarbij aan de hand van een spel mensen digivaardiger worden. Het spel wordt thuis of in de Bibliotheek gespeeld met simpele ja/nee vragen. De vragen zijn gericht op digitaal vaardig worden. Doel van het spel is om handig te worden met de Ipad en internet. Het spel wordt uitgezonden door de lokale omroep.

20161109 154206Andere ideeën waren een project “levensboek” ontwikkelen met meerdere generaties in één gezin en een storytelling project met vluchtelingen met behulp van een 360 graden bril en een kook-taalcafé.

Kortom, een leuke dag! Op verzoek van de deelnemers hebben we de werkvorm beschikbaar gesteld. De werkvorm, de uitwerking en de personas tref je hier aan.