De Bibliotheek Appingedam beleeft landelijke primeur

Binnen Rijnbrink zijn wij gestart met de innovatie aanvraag Bibliotheek 3.0 in samenwerking met Biblionet Groningen. Biblionet Groningen voerde de 1e pilot uit in de Bibliotheek Appingedam. In Overijssel zijn Losser en Oldenzaal bezig met deze vernieuwing.

Foto 14 07 17 13 22 33Op 8 juli jl. opende de Bibliotheek Appingedam haar deuren. Hiermee heeft zij de landelijke primeur; het is de eerste bibliotheek in Nederland volgens de allernieuwste Bibliotheekformule: de Bibliotheek van leren, ontmoeten én ontdekken!

Arend Middelveld, bestuurder Biblionet Groningen: "De nieuwe Bibliotheek draait om ontmoeten, leren en ontdekken. Dat hebben we op deze nieuwe locatie centraal gesteld." Appingedam is de eerste pilotvestiging van Nederland. "Ik ben blij dat ze hier een grote parkeerplaats aanleggen, want er zullen veel collega's uit het land deze kant op komen om deze nieuwe bibliotheek te bekijken."

Zowel de opening als de dag zelf werden feestelijk en educatief ingestoken. Zo maakten de ‘Damsters (inwoners Appingedam)’ kennis met werkplekken en ruimtes voor taal- en computercursussen. Ook konden ze diverse workshops volgen in De Fabriek, een splinternieuwe werkplaats in de Bibliotheek waar jong en oud kan experimenteren met de digitale snufjes zoals 3D-printers en robots.

Marjolein Pruim van Rijnbrink en Lysbeth Post van Biblionet Groningen werken nu samen verder aan het evalueren van deze pilot en het vervolg.Foto 14 07 17 13 42 35

* Onder de noemer geef het beestje een naam: voor de liefhebber is hier ook Bibliotheekconcept en Bibliotheek 3.0 in te vullen.