Privacy in de fysieke Bibliotheek

Privacy1

In 2016 is het convenant tussen de Belastingdienst en Koninklijke Bibliotheken gesloten. Zij slaan de handen ineen om de burger(s) te ondersteunen bij hun (digitale) belastingaangifte. Wat mogen bezoekers van de openbare Bibliotheken verwachten? En hoe kunnen privacy en veiligheid gewaarborgd worden?

De samenwerking betekent concreet dat bezoekers van Bibliotheken gratis toegang krijgen tot computers met internet. Ook kunnen ze gratis gebruik maken van een printer. Er is een mogelijkheid om cursussen te volgen waarbij ze digitaal leren communiceren met de overheid. Daarnaast zijn er speciale belastingspreekuren waar bezoekers advies kunnen inwinnen.

Privacy en veiligheid waarborgen

privacy2

Naast de faciliterende rol die Bibliotheken hebben (beschikbaarheid computers, internet, spreekuren en cursussen), is het ook een taak om privacy en veiligheid te garanderen. De Belastingaangifte is een persoonlijke aangelegenheid waarbij privacy belangrijk is.

Naast het beschikbaar stellen van (beveiligde) faciliteiten, is het ook van belang dat de fysieke ruimte dermate is ingericht om privacy en daarmee de veiligheid te bewerkstellingen. Hierover heeft de Belastingdienst een tweetal veiligheidseisen opgesteld:

• De internetplekken en printers zijn zodanig gepositioneerd in de ruimte dat gemakkelijk meekijken op het scherm met de burger door een andere burger of bibliotheekmedewerker zoveel wordt voorkomen.

• De internetplekken zijn zodanig ingericht dat wordt voorkomen dat prints in te zien zijn/in handen komen van andere burgers. Er wordt zoveel mogelijk voorkomen dat bibliotheekmedewerkers hier inzage/toegang toe krijgen.

Hoe ga je hier als Bibliotheek mee om?

In de praktijk blijkt dat het inrichten van de fysieke ruimte, kijkend naar de privacy, nog in de kinderschoenen staat. Daarentegen krijgt het beveiligen van computers, internet en Wifi gelukkig steeds meer aandacht. In dit artikel geven we tips & tops voor zowel de fysieke ruimte als het beveiligen van computers. Er wordt een basis gelegd, dit betekent niet dat het vraagstuk hiermee is getackeld. De ontwikkelingen en toepassingen blijven doorgaan.

Tips & Tops

In de meest ideale situatie zijn internetplekken in een afgeschermde ruimte geplaatst waar anderen niet mee kunnen kijken of luisteren. Echter zijn de fysieke en financiĆ«le mogelijkheden vaak beperkt waardoor dit niet mogelijk is. We hebben een lijst met tips en tops voor je op een rijtje gezet.