Het verhaal van... Bibliotheek Midden Brabant

Wat vinden de klanten?
De klanten van Bibliotheek Midden-Brabant geven binnen de heringerichte vestigingen aan blij  te worden van de mooie inrichting, de lichte en kleurige Bibliotheek, de vele mooie displaytafels met verrassende onderwerpen, de ruimere openingstijden, de actuele collectie en het herkenbare personeel. 

middenbrabant

Wat vinden de medewerkers?
Niet alleen de klanten, maar ook de medewerkers zijn enthousiast over de nieuwe aanpak en werkwijze. Bibliotheek Midden-Brabant geeft in Bibliotheekblad 1 van 2014 het volgende aan: “…en eigenlijk zijn we nog het meest trots op het team in Waalwijk. Want ook al ziet de Bibliotheek er tiptop en goed doordacht uit, het zijn uiteindelijk toch de mensen die het succes bepalen. In Waalwijk wordt door iedereen hard en met veel plezier gewerkt, dat merk je. Daarbij stimuleren we de klantgerichte en professionele houding van onze medewerkers enorm. We doen bijvoorbeeld veel aan training en we proberen de klant elke dag te verrassen”.

Elke week een briefing
De week wordt op maandag in elke vestiging gestart met een briefing. Op basis van de cijfers en ervaringen van de week ervoor worden door de teams doelen gesteld voor de week die komt. Deze doelen worden op een goed zichtbare plaats opgehangen. Bibliotheek Midden-Brabant gebruikt dus vergelijkingscijfers per wereld en per week, afgezet tegen dezelfde week in het voorgaande jaar. Voor elke nieuwe formulebibliotheek wordt een ambitie gesteld voor het eerste jaar: tien procent meer leden en bezoekers en 20 procent meer uitleningen. Wekelijks worden de behaalde resultaten afgezet tegen de gestelde ambitie en gecommuniceerd met het management en de teams.

Wat maakt de Bibliotheekformule een succes?
Naast het feit dat de Bibliotheekformule de klant centraal stelt en een belangrijke focus legt op klantbenadering, is het sterkste punt van de  Bibliotheekformule dat er aandacht is voor inrichting, communicatie, service én assortiment. Het is niet alleen een make-over, maar een complete organisatieverandering. Daarom is Bibliotheek Midden-Brabant ook eerst gestart met het formuleren van een visie. Vervolgens heeft zij een programmaplan en een ontwikkelproject opgesteld en pas daarna is zij overgegaan tot de implementatie van haar eerste formulebibliotheek. Tijdens de implementatie waren er genoeg uitdagingen. De medewerkers moesten in het gehele veranderproces meegenomen worden, er vond tegelijkertijd een reorganisatietraject plaats, de reguliere werkzaamheden liepen tijdens het implementatietraject ook gewoon door, er moest onderlinge afstemming met partners plaatsvinden, er werden onbemande uren ingevoerd, bij de eerste implementatietrajecten ontbrak nog een monitor, etc.  En er zijn nog steeds uitdagingen. Zo is er nu de Bibliotheek van de toekomst. De Bibliotheek als huiskamer, studeerkamer en werkplaats. Niet langer alleen gebruik voor de klant, maar ook participatie.  Echt een Bibliotheek voor én door de gebruiker dus! Kijk hier voor meer informatie.

Directeur Peter Kok vertelt: Onze grootste uitdaging, naast de verdere implementatie van de retailformule in onze vestigingen, ligt de komende jaren in het vormgeven van de Bibliotheek van de Toekomst. Anders gezegd: de Bibliotheek Nieuwe Stijl. Want de Bibliotheek staat niet stil. Net als de maatschappij zijn ook wij steeds in ontwik­keling. We zijn al lang niet meer die Bibliotheek waar je alleen boeken kunt lenen. Er gebeurt al zoveel meer. En aan al dat goede blijven we steeds nieuwe dingen toevoegen. Hierbij ligt de focus op het máken en het délen van kennis. Samen met onze klanten. Meer informatie over onze visie op de toekomst vindt u op http://www.bibliotheekmb.nl/bieb2020. Hier vindt u ook ons visiedocument Werkplaats van Kennis.”

Samenwerken
In de doorontwikkeling van de Bibliotheekformule worden ontmoeten, netwerken en programmeren steeds belangrijker en wordt er ook steeds meer samengewerkt. In Moergestel deelt Bibliotheek Midden-Brabant een ruimte met de Rabobank en is zij onderdeel van Multicultureel centrum Den Boogaard. De volgende Bibliotheekvestiging die heringericht worden zijn Wagnerplein en ’t Sant. In de vestiging Wagnerplein wordt geëxperimenteerd richting Bibliotheek van de toekomst met een werkplaats en misschien zelfs een kookstudio, als de wijk hier behoefte aan heeft. In de vestiging ’t Sant, gaat Bibliotheek Midden-Brabant samen met Contour deTwern en het ROC werken aan een open leeromgeving waarbij de kennis van alle partijen gebundeld wordt met kennis van buurtbewoners.

Uitgelicht: Digilab
In de vestiging Tilburg Centrum is Bibliotheek Midden-Brabant gestart met een Digilab. Dit is een werkplaats waar vrij geëxperimenteerd wordt met nieuwe media en de modernste hard- en software. Het Digilab is er voor jong en oud, voor voorlopers en voor digibeten. Juist het samenbrengen van mensen met verschillende niveaus op het gebied van mediawijsheid en digitale vaardigheden (medewerkers, partners én bezoekers) zorgt voor een klimaat waarbinnen het leren echt interactief wordt. Het Digilab is dagelijks bemand zodat klanten hier terecht kunnen met hun vragen. Daarnaast worden er samen met partners inloopspreekuren, workshops en cursussen georganiseerd. Saturn is in deze een belangrijke partner én sponsor en speelt een rol in de programmering van het Digilab.

Feiten over  Bibliotheek Midden-Brabant

 • Bibliotheek Midden-Brabant verzorgt de Bibliotheekvoorziening voor zes gemeenten met in totaal 340.000 inwoners (verdeeld over 15 vestigingen).
 • Met 78.000 leden, 1,3 miljoen bezoekers, 3 miljoen uitleningen en een collectie van 620.000 banden is Bibliotheek Midden-Brabant een van de vijf grootste bibliotheken van Nederland. Zij bestaat inmiddels 100 jaar en is nog steeds springlevend!
 • Sinds derde kwartaal van 2013 officieel aangesloten bij de Bibliotheekformule, maar al sinds 2012 bezig met het implementeren van retail binnen haar vestigingen. 
 • Bibliotheek Midden Brabant maakt gebruik van het BlackBox-inrichtingsconcept
 •  In 2013 behaalde Bibliotheek Midden-Brabant (vestiging Heyhoef) de tweede prijs in de verkiezing van beste Bibliotheek van Nederland. 
 
 • 1.Bibliotheek Almelo interieur.jpg
 • 2. Bibliotheek Black Box 3.JPG
 • 3. Bibliotheek Almelo interieur28.jpg
 • 4. Bibliotheek Black Box 2.JPG
 • 5. .jpg
 • 6. Bibliotheek Holten interieur2.jpg
 • 7. Bibliotheek Holten interieur6.jpg
 • 8. Bibliotheek Black Box 8.JPG
 • 9. Bibliotheek Steenwijkerwold3.jpg
 • 10. Bibliotheek Almelo interieur4.jpg
 • 11. Bibliotheek Black Box 7.JPG
 • 12. Bibliotheek Holten interieur3.jpg
 • 13. Bibliotheek Almelo interieur20.jpg
 • 14. Bibliotheek Black Box 6.JPG
 • 15. Bibliotheek Black Box 4.JPG
 • 16. Bibliotheek Steenwijkerwold4.jpg
 • 17. de Lutte overzicht focus jeugd.jpg
 • 18. Bibliotheek Almelo interieur10.jpg
 • 19. Bibliotheek Black Box.JPG
 • 20. Bibliotheek Almelo interieur8.jpg